Festival črk - tiporenesansa
predstavlja: Festival črk - tiporenesansa

2. Festival črk

z raznosortnimi delavnicami, predavanji, filmom, razstavo, predstavo in spektakularnim tiskanjem plakata z gradbenim valjarjem. Vabljeni!

Festival črk - tiporenesansa 2. Festival črk

Dokumentarni film

30. avgust 2011

Izdelovanje črk

Režiser: Richard Kegler, ZDA, 2011, 45 min

ob 17. uri v Kinodvoru


Dokumentarni film Izdelovanje črk predstavi osebnost in delovne postopke nedavno preminulega kanadskega grafičnega oblikovalca in oblikovalca črk Jima Rimmerja (1931–2010), avtorja več kot 200 črkovnih vrst. Osredotočen je na njegovo predanost obrti in razkriva podrobnosti izdelave črkovne vrste v svincu. Današnjim oblikovalcem ni več treba poznati postopka izdelave kovinskih črk, Rimmerjev humor in njegovi inteligentni opisi pa ogled filma spremenijo v prijetno in zanimivo izkušnjo.

 

Leta 2008 je črkovna založba P22 iz Buffala (ZDA) pri Jimu Rimmerju naročila novo črkovno vrsto RTF Stern, ki je postala prva črkovna vrsta, hkrati izdana digitalno in v svincu. Rimmer je bil eden redkih, ki je še imel potrebna znanja za izdelavo kovinskih črk.

 

Film dokumentira vse korake izdelave: najprej Rimmerja spremlja pri razmišljanju o anatomiji in načrtovanju črk ter mu sledi, ko iz kartona izrezuje matrice. Za graviranje matric uporablja prastare naprave, pravi užitek pa je gledati stroj za vlivanje svinčenih črk, ki je mešanica zapletene mehanike in do tekočega stanja razgretega svinca.

 

Za vsakogar s področja grafičnega oblikovanja, knjigotiska ali drugih grafičnih panog bo ta film zagotovo navdih, če ni njegov ogled celo obvezen.

 

Nekaj o okoliščinah nastanka filma si lahko preberete tukaj, ali pa si oglejte napovednik.

 

O režiserju: Richard Kegler je ustanovitelj in odgovorni oblikovalec črkovne založbe P22. Hkrati je tudi direktor WNY Book Arts Centra v Buffalu. Ima magisterij oddelka za medijske študije Univerze v Buffalu.


------

Cena: €4, študenti €3,5

------

Dodatne informacije:

040 931 049, 0599 47 044, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

------